Ässät-tarina alkoi Beni Siltalan triosta 1970-luvun jälkipuoliskolla. Siltalan suvun nuorista miehistä kokoon kasattu bändi aloitti tanssilattioiden ja ravintoloiden valloituksen muun muassa perinteikkäässä Oulun Ravintola Albertissa, joka oli aikanaan yksi kaupungin suosituimpia tanssi- ja ruokaravintoloita. Tuohon aikaan soitettiin talon orkesterina jopa kuukausi kerrallaan, ja musiikkia tarjottiin laidasta laitaan ulkomaalaisista discorytmeistä balladeihin ja kotimaan ikivihreisiin. Ihmiset saapuivat ravintolaan syömään sekä nauttimaan talon muistakin antimista ja tietenkin tanssimaan. Perinteiset tanssit pidettiin tanssilavoilla, kun taas ravintoloissa käytiin juhlimassa erilaisen livemusiikin tahtiin.
Oi niitä aikoja!
Jo tuolloin laulettiin mahdollisimman paljon moniäänisesti. Yhtäläiset asut erottivat Siltalan veljekset muista tanssiorkestereista. Ohjelmistossa oli paljon Elvistä, Tomppaa ja Paul Ankaa, eikä tanssipaikoillakaan mennyt sormi suuhun. Beni oli veljeksistä konkarina kiertänyt jo vuosia lavoja laulavana kosketinsoittajana. Benin kirjahyllyssä komeili voittopokaali harmonikan soitosta.
Muutama vuosi myöhemmin Benin saadessa levytyssopimuksen ja ensi pitkäsoiton ilmestyessä trioa päätettiin vahvistaa toisella kosketinsoittajalla jolloin remmiin astui muhkeaääninen kosketinsoittaja Esa Sihvola. Neljästä S:llä alkavasta sukunimestä, kolme Siltalaa ja Sihvola, keksittiin yhtyeelle nimi Beni Siltala & Ässät. Tuolloin keikoille kuljettiin keikkabussilla, jonka rattia pyörittelivät Beni ja Esa. Nuoremmat veljekset pääsivät ohjaamoon sateen sattuessa, kun lasinpyyhkimet eivät toimineet. Jore ja Lare vetelivät naruista, jotta sulat saatiin liikkeelle.
Vuonna 1982 Jore ja Lare perustivat Trio Ässät-yhtyeen, johon koskettimia tuli soittamaan Rauno Pelkonen. Tällä kokoonpanolla keikkailtiin yli 12 vuotta. Ensimmäinen Trio Ässät-äänite, Kahdestaan, julkaistiin vuonna 1985. Tuolloin formaattina toimi c-kasetti ja sitä levitettiin ympäri Oulun aluetta sekä myytiin keikoilla.
Trio Ässille Jore tuotti kaksi muuta pitkäsoittoa: Parempaa musiikkia, Kuuma yö, mitkä ilmestyivät vinyylilevyinä ja c-kasetteina. Kuuma yö-albumin nimikkokappale herätti rohkeilla sanoituksillaan sekä närkästystä että innostusta. Näiltä ajoilta ihmisten mieliin on myös painunut etenkin kappale Syksy saapuu kuitenkin. Ensimmäinen cd-albumi “Punakenkäinen tyttö” ilmestyi vuonna 1993. Se olikin Poptori levy-yhtiön ensimmäinen Ässille tuottama levy. Punakenkäinen tyttö -levyltä ponnahti esiin sen nimikkokappale ja edellisenä vuonna 1992 vinyylisinkkuna ilmestynyt Salattu rakkaus kappale. Näitäkin kappaleita toivotaan edelleen keikoilla. Monet ässäfanit kutsuvatkin yhtyettä vielä nimellä Trio Ässät.
Vuosina 1994-96 Ässät viihdytti kokoonpanolla Hannu ’Hippu’ Perätalo, Lare Siltala ja Rauno Pelkonen. Tällä porukalla tehtiin pitkäsoitto Kuumaa huumaa, joka ilmestyi kesällä 1996. Uuden levyn myötä yhtyeen nimeksi vaihtui Tanssiorkesteri Ässät levy-yhtiön pyynnöstä. Vaikka Jore ei kulkenutkaan keikoilla ässänä mukana, iso osa levyn kappaleista oli Joren aikaansaannoksia. Kuumaa huumaa-levyllä julkaistiin myös myöhemmin nuortenkin keskuudessa suureen suosioon noussut Ihanuuteeni, ’Lurjus-laulu’, joka on alunperin Yasminin tuoksu -yhtyeen käsialaa. Tuolloin keikkatahti oli melkoinen, kun yhtye kiersi keikkapaikalta toiselle vähintään 15 kertaa kuukaudessa ja joskus jopa yli 20. Kesäisin soitettiin tanssilavoilla ja talvet kierrettiin ravintoloita ympäri Suomen maan.
Jore palasi mukaan esiintyvään kokoonpanoon alkuvuodesta 1997. Lare ja Jore toimivat solisteina ja taustalle tuli maanmainio Timba Rimba -orkesteri, jossa soittivat Timo Salmela (rummut ja laulu), Ari Kulju (haitari ja laulu), Ismo Irva (basso ja laulu) ja myöhemmin Ismon tilalla bassossa jatkoi Jyrki Kalmu. Samaan aikaan (1999) levytettiin kuudes pitkäsoitto Öinen matka. Levy tuotettiin ja äänitettiin Toni Nygårdin studiolla, ja hän toimi myös levyn vastaavana tuottajana. Tällä meiningillä jatkettiin vuoden 2000 alkuun, jolloin perustettiin uudenlainen Tanssiorkesteri Ässät. Yhtyeestä tuli neljän miehen orkesteri, jossa Joren ja Laren kanssa lopullisessa kokoonpanossa soittivat A-P Laukka (saksofoni) sekä Hannu Soini (basso). Kokoonpanolla tehtiin myös rock’n roll henkisiä keikkoja nimellä Aces, kuten alla olevasta kuvasta näkee.
Ässät palasi kolmen miehen kokoonpanoon jälleen vuonna 2002, jolloin jo aiemmin Timba Rimba-yhtyeen haitaristina toiminut Ari Kulju liittyi porukkaan. Lavoja ja kapakoita kierrettiin entiseen malliin ja myös laivakeikat tulivat tutuiksi.
Samoihin aikoihin Jore päätti jälleen vastata Ässien koko levyjen tuotantopuolesta ja rakensi studion Haukiputaalle Oulun kylkeen. Ensimmäinen Joren studiolla tuotettu pitkäsoitto julkaistiin vuonna 2003. Sellaiset siniset silmät -albumilta voi keikoilla edelleen kuulla lappihenkisen Kaukainen maa -kappaleen sekä merellisen valssin Yö satamassa. Heräävä rakkaus oli toinen ja toistaiseksi viimeisin Joren studiolla syntynyt pitkäsoitto. Levy julkaistiin 2007. Tältä levyltä ihmisten tanssijalkaa ovat vipattaneet muun muassa nimikkobiisi Heräävä rakkaus sekä Kaipaan hellää kosketusta.
2009 Kari Värri tuli yhtyeeseen kosketinsoittajaksi ja trio jatkoi keikkailuaan. Sinkkuja ilmestyi Joren tuottamana tasaiseen tahtiin. Tunnetuiksi tulivat muun muassa Sellaista kesää -biisi, jonka tanssikansa valitsi vuoden tanssihitiksi 2010, sekä Masa Mainds-yhtyeen alunperin tekemä Dada-dii. Karin kanssa Ässät kävi myös tutustumassa Kanariansaariin. Inglesissä esiinnyttin kahtena perättäisenä syksynä ravintola Hell-singissä.
Edellä mainittujen lisäksi on Ässien kanssa vuosien varrella soittanut useita taitavia muusikoita mm. Raimo Jokisalmi, Jukka Kinnunen, Esko Pankarikangas, Jouko Perikangas ja Tuomas Kaikkonen.
Ässät aloitti maaliskuussa 2012 suuren muutoksen kokeneena uudella triolla, jossa Lare jatkoi rumpujen ja suun soittoa ja uusina jäseninä mukaan tulivat Pekka Peltola koskettimiin ja lauluun sekä Laren poika Petri ’Pete’ Siltala kitaraan ja lauluun. Keikoilla kuultiin edelleen tuttuja ässähittejä ja tanssimusiikkia laidasta laitaan. Uutta nuorta verta mukaan toi Peten laulamat nuorekkaat kappaleet. Pete teki myös Ässille omia kappaleita esim. Yli siltojen nimisen kappaleen, jonka myös lauloi levylle. Ensimmäisen Laren tuottaman äänitteen “Ässä hihassa” sinkkubiisin sanoituksesta vastasi Hannu Alaluusua ja sävelestä Pete.
Lare tuotti myös ensimmäisen itse sanoittamansa kappaleen nimeltään Terve sinä tyttö, jonka sävellyksestä ja sovituksesta vastasi Pete.
Viimeisimmällä kokoelmalevyllä, jonka tuotti pitkäaikainen yhteistyökumppani Poptori, ilmestyi vuonna 2014 ja sillä oli mukana myös muita uusia kappaleita. Lumikukkia ja Tasan kello kuus olivat sanoituksen osalta Chrisse Johanssonin käsialaa ja säveltäjänä Hannu Takala.
2014 vuosi alkoikin jälleen bändikokoonpanon osalta muutoksilla, haikeilla sellaisilla, sillä kitaristi ja laulaja Pete Siltala jatkoi toden teolla opiskelua ja aikaa ei enää riittänyt keikkailla. Hänen tilalleen soittajaksi tuli Eki Anttila Oulaisista. Eki soitti keikoilla pääasiassa bassoa ja lauloi, mutta mukaan otettiin myös Ekin toinen soitin, jonka hän hallitsee, yllätys..yllätys viulu! Viulu sopiikin todella hyvin valssi-, tango- ja myös foxikappaleisiin. Kun Eki soitti viulua, niin kosketintaiteilija Pekka Peltola hoiti bassotuksen koskettimilla. Lare jatkoi edelleen rumpujen lisäksi pääasiallisena solistina, kuten on tehnyt jo vuodesta 1978 lähtien.
Suomen eduskunnan hallituksen muodostamisen yhteydessä pääministeri Juha Sipilä huomioi Trio Ässät ja se sysäsi ex-Ässä Jore Siltalan biisintekoon. Syntyikin kappale nimeltään Kolme Ässää, jonka Ässät julkaisi samoihin aikoihin uuden hallituksen syntymisen kanssa ja tuotannosta vastasi jälleen Poptori.
Ekin jätettyä Ässät elokuussa 2015 kokoonpanoon astui basson varteen pitkänlinjan ammattimuusikko Sauli Virpi Kempeleestä.
Ässät keikkaili Laren, Saulin ja Pekan voimin vuoteen 2018, kunnes Pekka päätti lopettaa vakituisen keikkailun muiden työkiireiden vuoksi ja tilalle saatiin pianotaituri Tuomo Naumanen.
Iso kiitos Pekalle ja onnea tulevaisuuteen!
Vuosi 2018 oli myös iso juhlavuosi, nimittäin orkesterin 40 v juhlavuosi ja juhlat pidettiin heinäkuussa IloOulun juhlateltassa Hietasaaressa. Siellä Ässät esiintyi isolla kokoonpanolla missä olivat mukana Laren lisäksi Pekka Peltola, Sauli Virpi sekä kitaristi Jari Pirkola. Lavalla nähtiin myös entisiä Ässiä.
Tottakai Jore Siltala vanhimpana Ässänä ja A-P Laukka, saksofoni, huilu sekä rytmimuna. Lavalla vieraili monen kappaleen aikana myös Pete Siltala kitaroineen ja esitti myös Ässille tekemänsä kappaleen Yli siltojen. Tilaisuuden juonsi Laren toinen poika Ville.
Nykyisellä kokoonpanolla Lare Siltala (rummut ja laulu), Tuomo Naumanen (kosketinsoittimet ja laulu) ja Sauli Virpi (basso ja taustalaulut) jatketaankin edelleen hyvällä meiningillä yleisön viihdyttämistä ympäri Suomenmaan.
Pysykää mukana ja tanssikaa 🙂